Miesto, kde sa stretávajú drahé diela a bohatí kupci. Aukcie a svetoznáme aukčné domy. Aký je ich vývoj a aké škandály sa s nimi spájajú? Slovo „auction“…

Svet miliónových diel

Späť

Miesto, kde sa stretávajú drahé diela a bohatí kupci. Aukcie a svetoznáme aukčné domy. Aký je ich vývoj a aké škandály sa s nimi spájajú?

Slovo „auction“ sa odvozuje od slova „auctus“, čo znamená nárast, narastanie. Asi najstaršie záznamy o aukciách pochádzajú ešte z antického Grécka, cca 500 p.n.l., kedy rodiny týmto spôsobom predávali ženy (napr. dcéry, sesternice) za manželky. Predaj dcéry mimo aukcie bolo dokonca považované za nezákonné. Používala sa tzv. „zostupujúca“ metóda, čo znamená, že sa začalo najvyššou sumou, ktorá sa postupne znižovala. Pokiaľ kupec s novou manželkou nevychádzal, mohol žiadať o návrat peňazí. Výnimočne pekné ženy sa predávali za vysoké ceny. Majitelia menej atraktívnych žien museli ku svojej ponuke pridať veno alebo inú finančnú ponuku, aby nalákali kupcov. Aukcie boli veľmi populárne aj v Rímskej ríši, kde sa začiatkom nášho letopočtu využívali najmä na predaj rodinného majetku a vojnových koristí.

Dražby v Amerike sa datujú od príchodu prisťahovalcov na východné pobrežie okolo roku 1600, veľmi populárne sa stali počas kolonizácie. Predaj na aukcii sa stal najrýchlejším a najefektívnejším spôsobom premeny aktív na hotovosť. Dražby umeleckých diel mohli vykonávať len plukovníci americkej občianskej vojny, pričom termín „Colonel“ (v preklade plukovník) sa v USA používa pre dražiteľov aj dnes. Kladivko nehralo v procese aukcie vždy kľúčovú úlohu. Kým v Ríme dražiteľ odštartoval aukciu zapichnutím kopije do zeme, v 18. storočí sa na určenie víťaza používali sviečky. Pokiaľ ste v čase, kedy sviečka zhasla boli uchádzačom s najvyššou ponukou, vyhrali ste. Prihadzovanie bolo sťažené tým, že nikto presne nevedel, kedy sviečka zhasne.

Vznik aukčných domov

Najstarší aukčný dom vznikol vo švédskom Štokholme. V roku 1674 tu založil šľachtic a miestodržiteľ Claes Rålamb Stockholms Auktionsverk. Po ňom nasledoval Sotheby's, ktorý je dnes druhým najsilnejším aukčným domov na svete. Založil ho v Londýne v roku 1744 obchodník s knihami Samuel Baker.

Jednotkou na trhu je v súčasnosti Christie's, ktorý založil v roku 1766 James Christie v Londýne. V roku 1998 kúpila Christie's spoločnosť Artémis (Groupe Artémis) za viac ako miliardu dolárov. Vlastníkom tohto holdingu je Francúz François-Henri Pinault, ktorý má okrem toho hlavný podiel v skupine podnikov s luxusným tovarom s názvom Kering (predtým PPR), ktorý zahŕňa značky ako napr. Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta a iné. Pinault súperí s ďalším Francúzom Bernardom Arnaultom o titul majiteľa najúspešnejšej značky luxusného tovaru na svete a tiež o titul najvýznamnejšieho zberateľa umenia. Arnault predal v roku 2002 väčšinový podiel v aukčnom dome Phillips, de Pury & Luxembourg a je šéfom konglomerátu luxusného tovaru LVHM, kam patria napr. značky Louis Vuitton, Dior, Fendi, Hublot a iné. V roku 2015 investoval do nemeckej online aukčnej stránky Auctionata, ktorá sa v máji 2016 zlúčila s americkou online aukčnou stránkou Paddle8 (založená v roku 2011). Začiatkom tohto roku spoločnosť ohlásila finančné ťažkosti. Auctionata je momentálne v likvidácii, Paddle8 zachránil vklad od investorov a dnes operuje už oddelene.

Od svojho založenia až do 2 sv. vojny bola dominantná aukčná sieň Christie's. Sotheby's predávala najmä knihy a na predaj významných zbierok nemala dosť skúseností ani potrebnú povesť. Prvý úspech v oblasti aukcie obrazu Sotheby's zaznamenala až v roku 1913 s predajom diela holandského maliara Fransa Halsa. Situácia sa otočila okolo vojny. Kým Sotheby's kráčal s dobou, Christie's zostal konzervatívny, tradičný. V 70. rokoch 20. storočia vedenie Christie's nebolo vôbec naklonené aukcii súčasného umenia, práve naopak. 80. roky priniesli zmeny aj v Sotheby's, kedy ho kúpil Američan menom Alfred Taubman. Ten Taubman, ktorého meno je spojené aj s najväčším škandálom Sotheby's (viď nižie v časti škandál). V roku 1998 zmenila vlastníka aj Christie's. Kúpil ho Francúz, čo niektorí konzervatívni Angličania niesli určite veľmi ťažko. Obe spoločnosti tak stratili anglické vedenie a už sa k nemu nevrátili.

V roku 1995 vznikla on-line aukčná sieň eBay, ktorá je dnes svetovým gigantom s asi 170 miliónmi registrovaných používateľov. Založil ju softvérový odborník Pierre Omidyar. Aj keď sa prevažne venuje iným artiklom, nájdete na nej aj umelecké diela. To isté platí aj pre Amazon.com, kde ale Sotheby's vidí potenciál a tak v roku 1999 vytvára partnerstvo. O rok neskôr sa spolupráca ukončuje a stránka sothebys.amazon.com dnes odkazuje už len na amazon.com. V roku 2002 Sotheby's oznamuje partnerstvo s eBay. O rok neskôr sa spolupráca taktiež ukončuje, pričom Sotheby's stráca niekoľko miliónov. Online biznis je však na vzostupe a tak Sotheby's v roku 2013 obnovuje partnerstvo s eBay, tentokrát so zameraním na prístup eBay užívateľov na živé prenosy aukcií Sotheby's.

Škandál v Sotheby's a Christie's

V roku 2000 prepukol zatiaľ najväčší škandál v aukčnom priemysle. Alfred Taubman, vtedajší riaditeľ Sotheby's , a Sir Anthony Tennant, riaditeľ Christie's, sa v rokoch 1993-1996 údajne 12x stretli v Londýne a v New Yorku a dohodli sa nevyjednávať už s predajcami o výške provízie z predaja. Šlo o trestný čin porušovania hospodárskej súťaže fixovaním cien. Nasledovala skupinová žaloba a súdne vyrovnanie, pričom podľa žalobcov stála táto tajná dohoda klientov viac ako 100 mil. dolárov...

Celý blog čítajte TU.