Jeho triptych je dnes najdrahším dielom, ktoré sa doteraz vydražilo na aukcii. Hovorí sa o ňom, že bol kráľom najrôznejších večierkov, hrával v kasínach…

Francis Bacon – život umelca, ktorý stojí za prečítanie

Späť

Jeho triptych je dnes najdrahším dielom, ktoré sa doteraz vydražilo na aukcii. Hovorí sa o ňom, že bol kráľom najrôznejších večierkov, hrával v kasínach a skúšal si ženské šaty. Maľoval násilie, krutosť, utrpenie, zúfalstvo a napriek tomu to bol príjemný a zraniteľný človek. Francis Bacon.

Francis Bacon sa narodil 28. októbra 1909 v Dubline, ako druhé z piatich detí. Školu navštevuje veľmi nepravidelne, a to jednak kvôli opakovaným astmatickým záchvatom, ale aj preto, že z nej často uteká. V šestnástich ho otec vyhadzuje z domu po tom, ako ho prichytil skúšať si matkine spodné prádlo. „Privyrába“ si krádežami a neskôr mu starší muži dokonca platia za sex. S otcovým kamarátom cestuje do Paríža, kde po prvýkrát uvidí diela Pabla Picassa. A o jeho osude je rozhodnuté. Prvé Baconove kresby a akvarely pochádzajú práve z tohoto obdobia. Po návrate do Londýna v roku 1929 začína pracovať ako dekoratér interiérov. Organizuje aj svoju prvú výstavu, kde vystavuje diela ovplyvnené surrealizmom a kubizmom. Obrazy ale nevzbudzujú až taký záujem, Francis je vnímaný predovšetkým ako veľmi sľubný dekoratér. Aj napriek tomu, že jeho popularita v tomto smere rastie, čoraz viac času venuje maľbe. Podporuje ho aj ženatý mecenáš Eric Hall, a to celých 15 rokov, pričom počas tohto obdobia spolu udržiavajú aj intímny pomer.

Od neúspechu k úspechu
Prvú „naozajstnú“ maľbu „Ukrižovanie“vytvoril vo veku 23 rokov a mal hneď aj kupca. Začiatky však neboli jednoduché – čiastočné úspechy strieda neúspech v roku 1936, kedy ho porota medzinárodnej surrealistickej výstavy odmieta. Až do roku 1942 sa maľovaniu venuje málo, preferuje kasína v Monte Carle.
"Len čas povie čosi o danej maľbe. Žiadny umelec nevie počas svojho života, či robí niečo dobre.“
Prichádza druhá svetová vojna, Bacon je všakkvôli astme odvolaný. A práve v tejto dobe, niekedy medzi rokmi 1943-1944, začína skutočne maľovať a tvorí až do svojej smrti. V 50-tych rokoch sa začína tešiť medzinárodnej sláve, v roku 1960 mu britská Tate Gallery organizuje jeho prvú veľkú retrospektívnu výstavu. Bacon sa začína viac venovať portrétom a autoportrétom, ktoré sa stávajú základnou formou jeho tvorby. Upúšťa od anonymných modelov a tvorípodľa pamäti alebo si pomáha fotografiami, ktoré často za týmto účelom objednáva u fotografa Johna Deakina. Na margo svojich autoportrétov poznamenal: „Nenávidím svoju tvár, vlastnú podobizňumaľujem len preto, že nemám koho maľovať.“

Muži jeho života
V roku 1970, deň pred zahájením jeho veľkej výstavy v parížskom Grand Palais, sa jeho priateľ George Dyer predávkoval drogami v ich spoločnej hotelovej izbe. Od okamihu, kedy sa spolu stretli v roku 1963 bol práve on jeho milencom a modelom. O rok neskôr zomiera aj jeho „dvorný fotograf“ John Deakin.
Jeho umelecká kariéra je ale stále na výslní. Nasledujú výstavy v Tokiu, Londýne, Moskve, atď. Osudným sa mu však stáva Madrid, kde 28. apríla 1992 zomiera na infarkt.  Podľa želania jeho popol rozprášili v Anglicku. Za univerzálneho dediča si zvolil svojho najlepšieho priateľa – Johna Edwardsa, ktorý bol od Bacona mladší o štyridsať rokov. Klebety o tom, že boli milencami sa nikdy nepotvrdili. Jeho ateliér bol zrekonštruovaný a v roku 2001 otvorený verejnosti.
„Keby som len myslel na to, čo povedia kritici, nemaľoval by som.“

Francis Bacon pár vetami
Bacon bol vnímaný priateľmi ako štedrý, inteligentný, príjemný a zraniteľný človek. V jeho ateliéri vládol neuveriteľný neporiadok.Za života si cenillen veľmi málo umelcov, patril medzi nich sochár Alberto Giacometti a americký maliar Willem de Kooning. Svoje diela veľmi nerád analyzoval a tie, ktoré sa mu nepáčili, jednoducho zničil. Od jeho smrti však ceny jeho obrazov neustále rastú. Triptych z roku 1976 v roku 2008 kúpil ruský miliardár Roman Abramovič za 83,6 miliónov dolárov. Minulý rok sa jeho triptych „Tri štúdie k portrétu LucianaFreuda“ predal za rekordných 142,4 milióna dolárov a stal sa tak doteraz najdrahším vydraženým dielom. V roku 1998 o ňom John Maybury natočil životopisný film nazvaný Prekliata láska.